Browsing Category

Beddengoed

Beddengoed

Anders slapen in Zuid-Europa

Iedereen slaapt. Maar tussen Nederland en een aantal Zuid-Europese landen zitten een aantal verschillen wanneer het op slapen aankomt. Welke dit zijn lees je hier.

Siëstacultuur
Wellicht bent u ooit eens op vakantie geweest in Spanje of Griekenland. Hier heerst de siëstacultuur. Binnen deze cultuur past het doen van een dutje na het middageten in het dagelijkse schema. Dit is in deze landen namelijk erg gebruikelijk. Er wordt doorgaans tussen 2 en 5 uur ’s middags ook geluncht. Ook gaan er veel winkels dicht en veel mensen doen een dutje. Een reden voor de siësta is om op de heetste uren van de dag rust te pakken en uitgebreid te eten, meestal met de hele familie. Daarna kan er weer volop gewerkt worden. Ook in delen van China en Vietnam wordt ’s middags veel geslapen. Hier kan het namelijk ook erg warm worden tijdens zomermaanden.

Siesta

Edredón nordico
De populariteit van de donzen dekbedden is vanaf de jaren ’90 ook overgewaaid naar het zuiden van Europa. In Spanje wordt een donzen dekbed wel een ‘edredón nordico’ genoemd. De naam stamt af van het Noord-Europese platteland (nordico). Spanjaarden zien donzen dekbedden als een typisch Noord-Europese uitvinding.

Donzen dekbedden zijn zowel in warme als in koude landen geschikt om te gebruiken, want dons is zowel isolerend zonder dat het een verstikkende werking heeft. Hoe hoger de vulkracht (de hoeveelheid dons) van een donzen dekbed, hoe isolerender en warmer het dekbed. De dekbedden in Zuid-Europa hebben over het algemeen een lagere vulkracht dan in Noord-Europa.

De dekbedden in Zuid-Europa (edredóns) waren oorspronkelijk gevuld met eendendons. Tegenwoordig zijn er vele donssoorten als vulling van een dekbed mogelijk, zoals ganzendons en eierdons.

Kleine bedden
Een ander groot verschil is dat de tweepersoonsbedden Zuid-Europeese landen een stuk minder breed zijn dan in Nederland. Het kan zijn dan Zuid-Europese echtparen meer van elkaar houden, maar een andere verklaring kan zijn dat een Zuid-Europees huishouden uit meer gezinsleden bestaat. Het is in deze landen heel normaal dat de grootouders als ze niet meer voor zichzelf kunnen zorgen bij hun kinderen gaan wonen en ook is het heel normaal dat kinderen tot hun 30ste thuis blijven wonen. Om deze reden bestaat een Zuid-Europees huis of appartement vaak uit veel kleine kamers en past een groot tweepersoonsbed hier niet in.

Vroege en late Europeanen
In Nederland gaan de meeste mensen doorgaans rond een uurtje of half 11 naar bed. Er moet ’s ochtends rond 9 uur weer gewerkt worden, dus sommige Nederlanders staan al rond half 7 ’s ochtends op. In het zuiden van Europa worden deze tijden verschoven: na middernacht naar bed en dan ’s ochtend rond 11 uur beginnen met werken. Na de siësta wordt er meestal wel doorgewerkt tot een uurtje of 8 ’s avonds.

Bedden & Matrassen, Beddengoed

Warmteklasse voor een dekbed

Onlangs was ik mij aan het oriënteren op het gebied van dekbedden. En dan met name donzen dekbedden. Dat is lastiger dan je denkt! Je ziet dekbedden van 50,- bij Ikea en daarnaast bij specialistische websites dekbedden van wel 500,- tot meer dan duizend euro. Naast verschillende kwaliteiten van tijk en dons, moet je ook een keuze maken voor een bepaalde warmteklasse. Maar ja… welke moet je dan kiezen?? Daar hebben ze bij donzendekbed.nl een mooie tool voor ontwikkeld. Met een handig schuifje kan je de kamertemperatuur en je gewicht instellen, en zodoende de juiste dekbed warmteklasse kiezen.

Bekijk hier de warmteklasse tool

 Dekbed warmteklasse

Beddengoed

We love you yeah yeah yeah

Slaapkamer. Plaats van rust, contemplatie, en liefde. Om er maar eens wat te noemen en het toch netjes te houden.

love

Dit is wat je doet. Als je partner niets vermoedend naar Pauw en Witteman zit te kijken, sluip je naar boven. Je doet wat kaarsjes aan. Of die prachtige lampen van NORM.DESIGN, en je maakt het bed mooi op met bijvoorbeeld die nieuwe overtrek en kussenslopen van House in Style.

Als dat geen zoenen wordt? Snel aanschaffen bij Van Houts Linnenhuuske!