Browsing Category

Bedden & Matrassen

Bedden & Matrassen

De beste twijfelaar: in 4 stappen naar een goede keuze

Wees geen twijfelaar zodra je een twijfelaar bed gaat kopen. De volgende 4 stappen helpen je gemakkelijker een goede keuze te maken. De verschillende factoren die van belang zijn? Let op de afmetingen, de bedbodem, het matras waar je voor kiest en natuurlijk de materialen voor de bedombouw. Je koopt aan de hand van die stappen een twijfelaar bed waar geen twijfel over mogelijk is: een uitstekende keuze!

Afmetingen van de twijfelaar

De twijfelaar meet 100 – 120cm aan breedte. Dat is breder dan het standaard 1-persoonsbed (90cm), maar aan de andere kant niet zo breed als een queen size (160cm) of king size (180cm) 2-persoonsbed. Met recht een twijfelaar dus, de afmetingen zitten mooi tussen de 1- en 2-persoons bedden in.

De twijfelaar is dankzij z’n afmetingen goed geschikt om zelf ruim te kunnen slapen of af en toe knus samen te liggen. Heb je weinig ruimte in de slaapkamer, maar wil je wel graag in slaap vallen in een wat groter bed? Dan vormt dit type bed ook een goede keuze wanneer je daar vooral alleen in zal slapen.

De bodem van het bed

Een twijfelaar bed is beschikbaar op basis van verschillende bedbodems. Je kunt gebruik maken van een boxspring twijfelaar, maar het zijn vooral de spiraal bedbodems en lattenbodems die erg populair zijn en een goede basis vormen.

De spiraalbodem voor een twijfelaar bed bestaat uit een vlechtwerk van ijzerdraden. Ze zijn onderling met elkaar verbonden en zorgen daarmee voor een stevig geheel dat voldoende steun biedt. Zelfs wanneer je wat zwaarder bent kun je hier goed op slapen en ook de ventilatie is uitstekend.

Het alternatief voor de bodem van de twijfelaar is de lattenbodem. Er is sprake van meerdere lattenparen, specifiek ontwikkeld voor de verschillende lichaamszones. Een lattenbodem vormt zich naar je lichaam en biedt een goede ventilatie. Het ligt over het algemeen wat comfortabeler dan een spiraalbodem.

Het matras op de twijfelaar

Het matras voor de twijfelaar dient er vooral goed op te passen. Kijk dus goed naar de afmetingen van het matras en stem die af op de breedte (en lengte) van het bed. Er zijn hardere en zachtere matrassen beschikbaar, net als dikke boxspring-combinaties of reguliere matrassen voor op een spiraal- of lattenbodem. Kies het matras bij voorkeur wat aan de harde kant, zodat je er af en toe ook samen goed op kunt liggen zonder dat jullie naar elkaar toe zullen rollen.

Materialen van de bedombouw

Tenslotte wil je natuurlijk de slaapkamer mooi inrichten met de twijfelaar van je keuze. Kijk dus goed naar het materiaal van de bedombouw. Zoek je naar een mooi houten bed, een bepaalde kleur of een meer minimalistisch geheel? Kijk goed naar de andere materialen in de slaapkamer en zorg voor een mooi contrast. Het bed wordt op die manier eenvoudig het centrale element in de kamer, waardoor daar je aandacht naartoe gaat.

Bedden & Matrassen

Designstudio Stuart Hughes

Designstudio Stuart Hughes uit Liverpool heeft  een bed ontworpen en bij Fratelli Basile (HEBANON) in productie geven. Het bed kan gerust luxe genoemd worden. Het is handgemaakte van kastanjehout en essenhout (met wat ingelegd notenhout en kersenhout) en er is goud in verwerkt. Het heeft traditionele baldakijnen, zou het daarom de Baldacchino Supreme heten?

baldacchino

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wil je een beetje luxe uitrusten  en is dit je stijl? Dan heb je pech! Er zijn er twee gemaakt en ze zijn ook al verkocht, volgens Stuart. Maar … misschien wil de huidige eigenaar er vanaf. Die heeft er 6 miljoen euro voor betaald. Misschien kun je een beetje afdingen?

Over smaak valt niet te twisten, maar overdadig is het zeker bij Stuart.

 

 

 

 

 

 

Bedden & Matrassen

De veelzijdigheid van matrassen

Een matras van traagschuim, koudschuim of toch met vering of van latex. Welke matras past nu het beste bij u? Er is een breed scala aan matrassen, van Dunlopillo tot de Dorma-serie. Hieronder in het kort een toelichting waar u op moet letten als u een matras koopt.

Matrassen met vering
De matrassen met vering zijn onder te verdelen in de matrassen met Bonellvering en de matrassen met pocketvering. Bonellvering houdt in dat de matras is opgebouwd uit een veelvoud aan veren, die met elkaar verbonden zijn door een spiraalveer. De vering en dus het ondersteunend vermogen is in deze matras dus op elke plek hetzelfde, doordat alle veren met elkaar verbonden zijn. Bij Pocketvering zit elke veer afzonderlijk in een ‘pocket’ of zakje verpakt. Dit zorgt ervoor dat het ondersteunend vermogen per veer verschillend kan zijn. Bij pocketvering matrassen wordt er dan ook vaak over 5 of 7 zones gesproken, omdat de vering in de matras per lichaamszone verschilt, zodat de verschillende lichaamsdelen ondersteuning op maat krijgen.

dunlopillo_coltex_classic-matras

Schuimen matrassen
Bij de matrassen van schuim, zijn er kortweg drie soorten: polyether, koudschuim en traagschuim matrassen. Polyether is van deze drie de goedkoopste schuimen matrassoort, maar ook de minst comfortabele. Hoe hoger het soortelijke gewicht van dit schuim, hoe steviger de matras is. Over het algemeen wordt een polyether matras met een minimaal soortelijk gewicht van 35 aangeraden. Koudschuim kenmerkt zich door een open celstructuur, waardoor het schuim een hogere veerkracht heeft en een goede reactie op het lichaam. Traagschuim is een schuimsoort die reageert op de druk en warmte van uw lichaam en zorgt ervoor dat de druk evenwichtig over het matras verdeelt wordt Traagschuimen matrassen, ook visco-schuimen matrassen genoemd, zijn dan ook vaak de duurste matrassen. In de meeste gevallen zit het traagschuim in de rand van het matras verwerkt. De kern van het matras bestaat dan alsnog uit vering of koudschuim. Overigens vallen ook de Latex matrassen onder de schuimen matrassen. Het voordeel van latex matrassen is dat het veelal natuur latex betreft en daardoor antibacterieel is. Ook heeft latex en goed ondersteunend vermogen. Het nadeel van latex is dat de kwaliteit erg afhankelijk is van de soort latex en dat sommige soorten slecht ‘ademen’.

Topdekmatras ja of nee?
Is een topdekmatras noodzakelijk voor een goede nachtrust? Nee, niet per se. Als u zelf een goede matras heeft, is een topdekmatras niet nodig. Een goede topdekmatras werkt echter wel in uw voordeel als uw huidige matras aan de harde kant is. De juiste topdekmatras zorgt dan voor een beter slaapcomfort. Ook werkt een topdekmatras uitstekend als topper op tweepersoons bedden of boxsprings, waarbij twee eenpersoons matrassen worden geleverd. De topdekmatras maskeert dan de kuil die in het midden van het bed ontstaat door de twee losse matrassen.

Bedden & Matrassen

Matrassen test Consumentenbond

Tijd om het matras te vervangen? Eens in de 10 jaar wel z’n goed plan! Vaak wordt het vervangen van het matras lang uitgesteld. Ook is het kiezen van een nieuw matras een heel gedoe. Er zijn zoveel soorten, maten en uiteraard prijzen. Die kunnen oplopen tot duizenden euro’s. Welk matras is nu voor mij het meest geschikt?? Om je een klein beetje in de juiste richting te helpen kan je hieronder de ‘Matrassen test van de Consumentenbond’ bekijken.

[youtube_sc url=”http://youtu.be/6-0ceW4NUgk” title=”Matrassen%20test%20Consumentenbond”]

Voor voordelige matrassen direct vanuit de fabriek geleverd is deze een aanrader: www.matrasfabriek.nl

Bedden & Matrassen

Vijf grote slaapergernissen

Voor een goede nachtrust is het belangrijk dat je slaapkamer een ontspannen plaats is. Uit onderzoek is gebleken dat stelletjes gemiddeld 167 keer per jaar ruzie maken in bed. Wat zijn de meest voorkomende ergernissen in de slaapkamer?

Het dekbed meenemen
Je kruipt heerlijk onder het dekbed voor een goede nacht slaap. Midden in de nacht wordt je wakker door de kou. Je partner heeft het dekbed bij je weggetrokken. Het terugkrijgen van het dekbed is vaak niet eenvoudig. Wat voor veel stelletjes werkt om deze ergernis te voorkomen is om beide onder een apart dekbed te slapen. Een ander voordeel van onder twee losse dekbedden slapen is dat je precies kan kiezen welk type dekbed jij het fijnst vindt. Ga jij voor katoen of dons? Warmteklasse 2 of 3?

Onrustig slapen

Onrustig slapen
Bedden en matrassen zijn tegenwoordig in steeds bredere maten te koop. Toch zijn er nog steeds mensen die slecht slapen doordat hun partner onrustig slaapt. `s Nachts jouw ruimte innemen, uren liggen woelen of de partner trappen is vaak niet bevorderlijk voor de nachtrust. De enige oplossing is vaak apart slapen. Wanneer het enkel om onrustig slapen gaat kan het iets los schuiven van twee eenpersoonsbedden ook al voldoende zijn. Je slaapt dan ook beide onder een eenpersoons dekbed, wat ook een stuk comfortabeler kan zijn.

Zweten
Zweten kan voor beide partijen vervelend zijn. Wanneer je badend in het zweet of juist erg afgekoeld wakker wordt, dan kan dit je nachtrust flink verstoren. Wellicht slaap je onder een te warm dekbed? Informatie over de juiste warmteklasse van je dekbed in jouw specifieke situatie vind je op www.dekbedden.com. Wanneer je veel zweet zijn synthetische dekbedden vanwege slechte ventilatie het minst geschikt. Je kan dan beter voor een ventilerend katoenen of donzen dekbed kiezen.

Snurken
Snurken is een van de grootste ergernissen in de slaapkamer. Een snurkende partner kan je behoorlijk uit je slaap houden. Wanneer deze ergernis te hoog oploopt is het wellicht de moeite waard om een bezoek te brengen aan een KNO-arts of wat aanpassingen te proberen. Het kan hierbij gaan om aanpassingen in je slaapkamer, medische behandelingen of hulpmiddelen.

Snurken

Koude voeten
Wanneer je zelf erg koude voeten hebt is het vaak moeilijk om in slaap te vallen. Andersom zijn een paar koude voeten tegen de huid geen pretje voor partners. Wat hierbij kan helpen is bijvoorbeeld het dragen van wollen sokken of het gebruiken van kruiken. Daarnaast is het natuurlijk belangrijk dat je dekbed lang en warm genoeg is. Dekbedden bestaan er in vier warmteklassen. Klasse 4 is vooral geschikt voor de zomermaanden, terwijl klasse 1 een echt winterdekbed is. Wanneer je het snel koud hebt is een all year klasse 2 dekbed aan te raden boven een all year light klasse 3 dekbed.

Bedden & Matrassen, Beddengoed

Warmteklasse voor een dekbed

Onlangs was ik mij aan het oriënteren op het gebied van dekbedden. En dan met name donzen dekbedden. Dat is lastiger dan je denkt! Je ziet dekbedden van 50,- bij Ikea en daarnaast bij specialistische websites dekbedden van wel 500,- tot meer dan duizend euro. Naast verschillende kwaliteiten van tijk en dons, moet je ook een keuze maken voor een bepaalde warmteklasse. Maar ja… welke moet je dan kiezen?? Daar hebben ze bij donzendekbed.nl een mooie tool voor ontwikkeld. Met een handig schuifje kan je de kamertemperatuur en je gewicht instellen, en zodoende de juiste dekbed warmteklasse kiezen.

Bekijk hier de warmteklasse tool

 Dekbed warmteklasse